A pályaorientációs napon anyukám foglalkozását mutattuk be az iskolának néhány mondatban. Anyukám szerint a bírói munka legérdekesebb része a tárgyalás, ezért osztályfőnöki óra keretében ellátogatott hozzánk, elkészítette egy tárgyalás „forgatókönyvét”.

Mi elosztottuk magunk közt a szerepeket, átalakítottuk az osztálytermet tárgyalóteremmé és „tárgyalást” tartottunk. Anyukám büntető ügyekkel foglalkozik, ezért a „tárgyaláson” egy bűncselekményről volt szó, jelen volt egy „ügyész”, több „vádlott” és „ügyvéd” is. Anyukám menet közben elmagyarázta azt is, ki, miért van jelen a tárgyalóteremben, mit tehetnek és mit nem, mikor lehetnek bent a tárgyalóteremben, a bírónak mi mindenre kell figyelnie, milyen jogszabályok szerint vezeti a tárgyalást és hozza meg az ítéletet.

      

Érdekes volt látni, hogy a tárgyalóteremben a bíró sötétlila galléros fekete talárt visel, és megtudtuk, hogy az ügyész és az ügyvéd szintén fekete talárt hord, csak az ügyész talárján vörös-bordó, az ügyvédén zöld színű nyakkendő van. Az osztálytársaim figyelmét igencsak felkeltette a játék bilincs, amit azok a „vádlottak” viseltek, akiket a „börtönből” vezettek elő a tárgyalásra. Mint megtudtuk, a rablás olyan súlyos bűncselekmény, hogy az elkövetőket az elfogásuk után rendszerint fogva tartják az ítélet meghozataláig.

      

Romhán István  6.a

Bejelentkezés

Oldalainkat 200 vendég és 0 tag böngészi