A 6.a osztály 2019. október 02-án a Debreceni Ítélőtábla épületében lévő Járásbíróságon tett látogatást. Két fiatal bírósági fogalmazó fogadott bennünket nagy szeretettel és kísért végig a különböző helyiségeken.

A legnagyobb tárgyaló- és előadóteremben kezdtük az ismerkedést, ahol röviden ismertették a bíróságon dolgozók feladatait, munkáját. Aztán azokon a folyosókon közlekedtünk, amelyeket csak az alkalmazottak használhattak, hogy ne érintkezzenek az ügyfelekkel a tárgyalásig.
Egy olyan helyiségbe is bevezettek bennünket, ahol - ha szükséges – gyerekeket hallgatnak meg. Játékokkal, mesés falfestményekkel tették barátságosabbá a szobát, hogy a peres ügyekben meghallgatott kicsik ne féljenek.
Láttuk az irattárat, rengeteg periratot a polcokon. A vezetőnk mutatott olyan dokumentumköteget, amely legalább 70cm magas volt, és még nem volt lezárva az az ügy, amiről szólt.

A Járásbíróság Elnökének szobájában megfoghattuk azt a bírói botot, amiről régen az a mondás született, hogy ,,pálcát tör felette…”, azaz elítélték a bűnözőt. Ennek a szobának az erkélyéről láthattuk az épület városi környezetét.
Találkoztunk olyan büntetőbíróval, aki hajdan a mi iskolánk tanulója volt, szívélyesen üdvözölt bennünket.
A bíróság könyvtárába is bejutottunk, amely egy félkör alakú helyiség. Itt jogi könyvek találhatók és 43 számítógép, amelyeket az alkalmazottak szabad idejük eltöltésére, felkészülésre használhatnak. A nyári időszakban a dolgozók gyermekeinek itt vetítenek filmeket.

Megmutatták a leginkább őrzött helyiséget, a fogdát is, ahová csak egy speciális kártyával lehet bemenni, és kijönni is csak kártyával lehet. Itt őrzik a büntető eljárásban résztvevő letartóztatott, vagy már elítélt bűnözőket.
Végül egy tárgyalóteremben helyet foglalhattunk a bíró, az ügyész, az ügyvéd helyén. Megtudtuk, hogy nehéz a bíró munkája, mert igen sok oldalról kell megvizsgálni egy ügyet, hogy igazságosan dönteni tudjon. Felölthettük a bírói talárt, amelyben a tárgyalásokat lefolytatják. Játszottunk is a kísérők vezetésével.
Az épületből kifelé a porta fontos tevékenységével is megismerkedtünk, átvilágították a holminkat, átmentünk a fémdetektoros kapun, és kézi detektorral is megvizsgáltak bennünket. Rendkívül érdekes, izgalmas látogatáson vettünk részt egy nagyon impozáns, modern épületben kedves emberek közreműködésével.

Képek a galériában

Bejelentkezés

Oldalainkat 110 vendég és 0 tag böngészi