Az Európai Kutatók Éjszakája az EU-ban és azon túl megrendezett programsorozat minden év szeptemberének utolsó péntekén. A 2005-ben indult kezdeményezés 2006 óta Magyarországon is évente megrendezésre kerül, célja a kutatói pálya népszerűsítése.

   

A rendezvény keretében az Árpád Vezér Általános Iskola 2. C osztályos tanulóinak tanáraikkal és szüleikkel együtt lehetőségük nyílt részt venni a Debreceni Egyetem Kémia Épületében Látványos kémiai kísérletek címmel tartott programon, annak apropóján, hogy az osztály egyik tanulójának, Juhász Gellértnek az apukája, a Debreceni Egyetem docense, a program főszervezője és egyben résztvevője is.
A bemutató során a több éves tapasztalatok alapján a közönség által leginkább kedvelt „szagos, hangos és színes” reakciók kerültek bemutatásra.

   

A kísérletek során megfigyelhettük az anyagok viselkedését extrém alacsony és magas hőmérsékleten (cseppfolyós nitrogén; hűtőkeverékek; éghetetlen vászon, égő jég, termit reakció, stb).

   

Sor került olyan reakciók bemutatására is, melyek fény kibocsátással járnak (kemolumineszencia).
Bemutattak egyensúlyra vezető és periodikus reakciókat, mely reakcióknál a folyamat lejátszódását a reakcióelegy színének változása jelzi.

   

Az előadás során láthattunk olyan reakciókat is, amelyek extrém mennyiségű gázfejlődéssel járnak (habágyú, szellem a palackból).

   

Külön érdekességet jelentettek azok a folyamatok, melyek hétköznapi anyagok extrém viselkedését mutatták be (pirofórós vas) és természetesen nem maradhattak el „hangos” kísérletek sem, melyek közül az egyik legnépszerűbb az „Ugató kutya”.

A gyerekek és a felnőttek is örömmel nézték a kísérleteket és különleges élményekkel gazdagodtak.

   

Bejelentkezés

Oldalainkat 337 vendég és 0 tag böngészi