2019. október 9-én a 8. évfolyam tanulói a megfelelő középiskola kiválasztásának érdekében vettek részt a Főnix Csarnokban megrendezésre került Szelet a vitorlába! pályaorientációs programon.

A helyszínre az Intertanker jóvoltából külön busszal jutottunk el. A csarnokba belépve rengeteg ember vett minket körül. Temérdek diákot érdekelt ez a rendezvény. Tele volt a „küzdőtér” érdeklődő hetedikesekkel, nyolcadikosokkal, tanárokkal és az iskolák standjaival.

   

Mi is érdeklődéssel kezdtünk nézelődni. Rengeteg középfokú iskola jött el diákokat toborozni a következő tanévre. Meglepődtem azon, hogy olyan cégek is jelen voltak, akiknek nagyobb gyáraik vagy üzleteik vannak Debrecenben. Az osztályunk tanulói kisebb csoportokba verődve járták körbe a kiállítást.

Az iskolák különböző ajándékokkal (jegyzetfüzettel, tollal, tornazsákkal, kulcstartóval, lufi figurákkal) próbáltak bennünket odacsalogatni. A legmeglepőbb ajándékok számomra a palacsinta és a muffin voltak, mivel csak egy iskola gondolt arra, hogy tárgyak helyett ételt is kaphatnának a diákok. A fiúk számára a legkülönlegesebbek és legnépszerűbbek a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma és a Schaeffler közös standjánál a saját tervezésű autó-szimulátor és az energiát terelő szobabiciklik voltak. A lányok érdeklődését számos iskola, de leginkább a divattal és fodrászattal kapcsolatos iskolák keltették fel.

Fél óránként találkoztunk az osztályfőnökünkkel és megtudakoltuk, hogy kinek mennyi időre van még szüksége, mert mindent ki akartunk próbálni. Sajnos nagyon hamar eltelt a két óra, és indulnunk kellett vissza az iskolába.

Számomra nagyon hasznos volt ez a délután, hisz egyfajta iránymutatást kaptam a továbbtanulási és munkalehetőségekről is. Én személy szerint bármikor elmennék még egy ilyen szakmabörzére. Remélem, mindenki kapott „szelet a vitorlájába”!

Sipos Zoltán
8. a osztály

Bejelentkezés

Oldalainkat 190 vendég és 0 tag böngészi