2019. október 16-án délután a 8. a osztállyal meglátogattuk a Debreceni Egyetem Élelmiszer Előállító Központját.

A központ egyik előadótermében Dr. Csihon Ádám egyetemi docens várt minket. Itt az osztályt két részre osztották, mert az üzem látogatásakor nem tudnak nagy létszámú csoportot fogadni. Az első csoportnak be kellett öltözni védőruházatba az üzem higiéniai védelme érdekében. Az üzemben Dr. Diós Gerda egyetemi docens mutatta be nekünk a különböző gépsorokat, technológiákat.

Először a húsfeldolgozó üzemrészbe mentünk, ahol a hőmérséklet tíz fok alatt volt. Itt a hús feldolgozásának a fázisait és különleges gyártóeszközöket láthattunk: húspácolót és füstölőt.

A következő állomás a tejfeldolgozó üzem volt. Itt láthattunk erjesztés alatt álló gomolya sajtokat, és megismerhettük a tejfeldolgozással kapcsolatos különleges eljárásokat.

A következő teremben a gabonafélék feldolgozására alkalmas eszközöket mutatták meg, mint például a köves malmot. Innen a sütödébe mentünk, ahol láthattuk a kifli, zsömle és pizza előállításához szükséges dagasztó-, nyújtó- és sütőgépeket. Végül a tésztagyártó gépek kerültek sorra. Itt különböző formákat mutattak, és ki kellett találnunk, milyen tésztát lehet belőle gyártani. Mindenki kapott egy tasak színezett száraztésztát ajándékba.

Az üzemet elhagyva helyet cseréltünk a másik csoporttal. Mi mentünk Dr. Csihon Ádámhoz és édesapámhoz, Lisku Gáborhoz, ahol almafajta bemutatót és kóstolót tartottak számunkra. Itt az volt a feladatunk, hogy különböző almafajtákat kellett kóstolni, bírálni és pontozni íz, illat, állag és hússzín alapján. Ezt követően tanár úr egy rövid előadást tartott az alma termesztésről és a kertészeti munkákról. Míg az előadást hallgattuk, közben különféle fűszerezésű sajtokat kóstoltunk, amiket szintén a helyi üzemben állítottak elő.

A bemutatók és az előadások fantasztikusak voltak, nagyon jól éreztük magunkat, sok élménnyel és új ismeretekkel gazdagodtunk. Remélem, lesz az osztályunkból olyan diák, aki kedvet kapott ezekhez a mezőgazdasági és feldolgozó iparral kapcsolatos technológiákhoz, és az ehhez kapcsolódó szakmák egyikét választja a jövőben.

Lisku Damos 8. a

Bejelentkezés

Oldalainkat 112 vendég és 0 tag böngészi